'Netneutraliteit Europees regelen'
Woensdagmiddag vindt een debat plaats rond netneutraliteit en donderdag wordt er in het Europees Parlement over de kwestie gestemd.
Netneutraliteit vastleggen, houdt in dat providers bijvoorbeeld verboden wordt bepaald internetverkeer voorrang te geven waardoor sommige diensten langzaam zijn. Ook wordt het blokkeren of financieel extra belasten van bepaalde diensten verboden.
Eind juni stemde de Nederlandse Tweede Kamer voor invoering van netneutraliteit op nationaal niveau. De Eerste Kamer zal zich hier later over buigen. Woensdagmiddag wordt in het Europarlement gesproken over Europese regelgeving.
Versnippering
CDA Europarlementariër Lambert van Nistelrooij wil voorkomen dat elk land eigen regelgeving gaat invoeren en roept het parlement op één beleid op te stellen. “Skype en WhatsApp mogen niet worden geblokkeerd of extra duur gemaakt door de internetaanbieders.”, aldus Van Nistelrooij.
“De Europese Commissie moet er scherp op toezien dat telefoonbedrijven en internetaanbieders bij het managen van het telefoon- en internetverkeer niet ingaan tegen de Europese regels over netneutraliteit. We moeten kiezen voor een Europese aanpak en niet voor versnipperde wetgeving per lidstaat.”
Concurrentie
Ook Marietje Schaake van D66 pleit voor verdere invoering van netneutraliteit, zoals in Nederland, maar dan op Europees niveau. "De snelle ontwikkeling van internet is vooral te danken aan het open internet, waar iedereen op gelijke voet kan concurreren", verklaart Schaake.
"Als telecombedrijven informatie of diensten blokkeren, verhindert dat concurrentie, innovatie en economische groei."
Eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes noemde de Nederlandse wetgeving eerder prematuur. Reden voor providers om bepaalde diensten te blokkeren of duurder te maken, is dat de diensten veel ruimte op het netwerk vragen of omdat applicaties zoals WhatsApp de providers inkomsten kosten als deze apps gebruikt worden als vervanging voor sms'en.