AMSTERDAM - Steve Jobs wilde bij de lancering van de iPhone een eigen netwerk opzetten en zo de mobiele providers omzeilen.

Dat stelt John Stanton, een investeerder in de telecommarkt en oprichter van Western Wireless Corporation, tijdens een conferentie in Seattle.

Stanton voerde naar eigen zeggen tussen 2005 en 2007 verschillende gesprekken met de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs. De gesprekken richtte zich op het ontwikkelen van een eigen netwerk dat gebruik zou maken van wifi.

Jobs hoopte met het eigen netwerk de mobiele providers te omzeilen, maar besloot er in 2007 toch maar van af te zien.

Grote invloed

Stanton wijst op het feit dat de topman van Apple nog steeds grote invloed had op de mobiele providers. Apple staat erom bekend strenge contracten met providers af te sluiten voor zij de iPhone mogen verkopen.

Een aantal providers, zoals het Amerikaanse Cellular, besloten de iPhone dan ook niet meer te gaan aanbieden. Onder meer omdat zij een te groot deel van de opbrengsten moesten afstaan en verplicht veel exemplaren moesten afnemen.

Inkomsten

“Als ik de providers was, zou ik me zorgen maken”, aldus Stanton. Naast Apple heeft bijvoorbeeld ook Google met het besturingssysteem Android veel invloed op de wereld van mobiele providers. De smartphones zorgen ervoor dat veel mensen berichten versturen en bellen over het internet. Providers lopen daardoor inkomsten mis.

Of het plan van Jobs nog wel binnen Apple onderzocht wordt, is niet bekend.