AMSTERDAM - Volgens een alternatieve Amerikaanse presidentsverkiezing, gehouden door Theworldvotes.org, verslaat Wesley Clark de zittende president Bush. De voormalige NAVO-generaal krijgt tot nu toe de meeste stemmen van de bezoekers. Ook niet-Amerikanen mogen aan de verkiezing meedoen omdat deze kwestie de hele wereld aangaat.

Theworldvotes.org, een Nederlands initiatief, organiseerde deze presidentsverkiezing. Het is een platform dat door inzet van nieuwe technologieën alle burgers op de wereld een stem wil geven in verkiezingen die iedereen aangaat. Daarom mag iedereen zijn stem uitbrengen en is het niet beperkt tot Amerikaanse stemmers.

Over het buitenlands beleid heeft maar liefst 90 procent van de deelnemers geen goed woord over, zo blijkt uit de eerste peiling.

De meeste deelnemers zien het liefst dat Bush plaats maakt voor een democraat. En dan heeft Wesley Clark de voorkeur. Van de 716 stemmen, gingen er 140 naar Clark.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat ook niet-Amerikanen invloed zouden moeten hebben op de Amerikaanse verkiezingen. Ook de meeste Amerikaanse respondenten (69 procent) zijn die mening toegedaan.