AMSTERDAM – Volgens Lodewijk van Zwieten, officier van justitie, was er een wettelijke basis voor het hacken van computers van Nederlandse botnetslachtoffers om deze te waarschuwen voor een virus.

Dat stelt Van Zwieten dinsdag tijdens een symposium van Govcert, ict-beveiliger voor de overheid, waar Tweakers.net bij aanwezig was.

Ruim een jaar geleden werd een groot botnet genaamd Bredolab opgerold. Wereldwijd waren zeker dertig miljoen computers geïnfecteerd. De Nederlandse slachtoffers werden door de politie gehackt en daarna gewaarschuwd dat zij geïnfecteerd waren met een virus.

Direct na het oprollen van het botnet kwam er vanuit verschillende hoeken kritiek over de handelswijze van de politie. Deze zou in strijd zijn met de wet en de privacy schenden.

Wettelijke basis

Van Zwieten specialiseert zich bij het OM in de bestrijding van cybercrime en geeft toe dat de beheerder van het botnet gehackt is. Ook geeft hij toe dat 30.000 computers een mededeling van de politie hebben gekregen.

Hij weigerde volgens Tweakers echter de acties ‘hacken’ te noemen. Volgens Van Zwieten waren alle handelingen legaal. “Ik geloof dat er een sterke wettelijke basis voor was.”

Later stelt hij: “Het hangt er wellicht vanaf wat je definitie van hacken is. Misschien was het inderdaad hacken, maar de botnetslachtoffers waren op dat moment al gehackt.” Volgens Van Zwieten zijn de acties toegestaan onder artikel 2 van de Politiewet waarin staat dat de politie als taak heeft de rechtsorde te handhaven.