AMSTERDAM - GroenLinks eist opheldering van de minister van Veiligheid en Justitie over de online privacy van gebruikers van sociale media. De partij wil specifieke rechtsbescherming voor internetters.

Dat blijkt uit Kamervragen van Tweede Kamerlid Arjan El Fassed die NU.nl ingezien heeft.

El Fassed wil zo snel mogelijk uitsluitsel op de vraag of de online privacy van social media-gebruikers wel voldoende gegarandeerd is. Vorige week bepaalde een Amerikaanse rechter dat justitie inzage krijgt in de gegevens van een Nederlandse Twitteraar in een onderzoek naar Wikileaks.

"Als gebruiker van sociale media ben je dus blijkbaar vogelvrij voor politie en justitie. Te lichtvaardig wordt gedacht dat oude regels wel volstaan, maar ik vind dat de online privacy van gebruikers specifieke rechtsbescherming behoeft", aldus El Fassed.

Voorwaarden

Volgens het Kamerlid is nu onduidelijk onder welke voorwaarden politie en justitie dergelijke gegevens mogelijk verzamelen. Ook is de rol van rechters niet precies duidelijk.

Fassad vraagt onder meer aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) of de betrokkenen ingelicht worden over het besluit gegevens te overhandigen en welke vormen van rechtsbescherming in dit soort gevallen gelden.

Ook vraagt hij de minister om cijfers te leveren van hoe vaak politie en justitie in Nederland de medewerking vorderen van bijvoorbeeld Twitter, Hyves en Facebook.