TOKIO - Negen elektronicaconcerns, waaronder Philips, zijn het dinsdag eens geworden over gemeenschappelijke standaards voor de nieuwe generatie optische discs (dvd's) waarmee tv-programma's en video's kunnen worden opgenomen. Het gaat om de opvolger van de huidige dvd.

Door een basisovereenkomst over het formaat te sluiten hopen de concerns problemen te voorkomen. In het verleden hebben dergelijke standaards voor moeilijkheden gezorgd. Zo waren er in de jaren '80 drie mogelijkheden voor video-opnames (Video 2000, Betamax en VHS). Uiteindelijk won het kwalitatief mindere VHS-systeem.

Voor dvd-spelers is er al een gemeenschappelijk standaard, maar voor de recorders zijn er nu nog drie verschillende, van Philips/Sony, Matsushita/Toshiba en Pioneer/Sharp.

Maandag was al via Japanse media naar buiten gekomen dat er een akkoord over een nieuwe generatie dvd's zou zijn bereikt. De elektronicaconcerns weten nog niet wanneer de eerste toepassingen op de markt komen. "Het kan nog jaren duren", aldus een woordvoerster van Philips. "Dvd is op dit moment het snelst groeiende segment in onze branche. Wij zien geen reden om dat nu af te kappen."

Blauwe laser

Verder wacht nog de discussie over licentie-opbrengsten. "Over de verdeling van de opbrengsten hebben we nog niet gesproken", bevestigt de woordvoerster. "Het is handig als de industrie afspreekt over hoe de techniek verder moet. De rest komt nog."

Het gaat om een totaal nieuwe standaard die is uitgerust met een techniek die 'Blu-ray Disk' is gedoopt. Er zit een blauwe laser in. De hedendaagse dvd-spelers zijn met een rode laser uitgerust. De nieuwe schijfjes hebben een capaciteit om 27 gigabyte aan informatie op te slaan, voldoende voor het opnemen van dertien uur gewone televisie.

De huidige schijfjes komen niet verder dan 4,7 gigabyte. Het is afhankelijk van de producent of nieuwe apparaten ook met oude schijfjes kunnen werken.

Behalve Philips hebben ook Sony, Matsushita (Technics, Panasonic), Pioneer, LG, Samsung, Thomson, Hitachi en Sharp getekend.

/NETGemeenschappelijke standaard voor dvd'sDvd maakt snelle opmars