Chinese autoriteiten hebben deze week opnieuw strengere regels aangekondigd om de verspreiding van online geruchten tegen te gaan. Deze keer zijn de regels bedoeld voor journalisten in het land.

In een verklaring staat dat verslaggevers informatie van het internet niet in nieuwsartikelen mogen gebruiken, tenzij ze het zelf geverifieerd hebben. Dat meldt The New York Times.

Verder staat er in de nieuwe regels dat journalisten ten minste twee bronnen moeten hebben voordat ze kritische nieuwsberichten publiceren. Ook moeten ze zelf mensen interviewen bij het verzamelen van informatie.

Berichten die niet blijken te kloppen moeten onmiddellijk worden gerectificeerd, aldus de verklaring. Journalisten die regels schenden kunnen leiden tot het intrekken van hun nieuwslicentie die ze van de overheid krijgen.

Zorgen

De afgelopen maanden maakten de autoriteiten in China steeds meer regels bekend wat betreft sociale media en internet. De regering wil zo ''de ordelijke verspreiding van informatie in goede banen leiden''.

Een woordvoerder van het Chinese bureau voor het beheren van internetinformatie noemde internetgeruchten eerder al "kwaadaardige tumoren" die de sociale stabiliteit schaden.

Microblog

De Chinese machthebbers maken zich de laatste tijd meer zorgen nerveuzer over het internet. Vooral microblogsites als Twitter en Chinese varianten daarop zoals Weibo boezemen Peking angst in.

Inmiddels zijn ongeveer 200 miljoen Chinezen aangesloten bij berichtensites en worden elke dag tientallen miljoenen boodschappen verstuurd.