AMSTERDAM - Minister Donner wil het aantal websites van de overheid opheffen of onderbrengen bij grotere websites, zoals rijksoverheid.nl.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De overheid hanteert sinds 2004 een webrichtlijn over de toegankelijkheid en kwaliteit van websites. Uit een inventarisatie blijkt dat lang niet alle sites voldoen aan die richtlijnen. Het Rijk beschikt over bijna 400 websites, waarvan er slechts 20 voldoen aan de hoogste eisen.

Minister Donner vindt dat een onwenselijke situatie en om daar een eind aan te maken moeten een aantal sites samengevoegd of opgeheven worden. De ministeries moeten zelf met voorstellen komen over hoe ze dat ten uitvoer willen brengen.

Rijksoverheid.nl

Veel van de ruim 400 overheidssites zijn losstaande websites die alleen maar statische informatie bevatten en tijdelijk voor een bepaalde doelgroep zijn. Donner wil daar zoveel mogelijk van schrappen en de inhoud onderbrengen bij rijksoverheid.nl. Die zou “duidelijk goed gebouwd” zijn.

De websites die na de sanering overblijven, moeten wel volledig voldoen aan de webrichtlijnen. De minister zal medio 2012 terugkomen op de maatregelen die in de brief genoemd zijn.