AMSTERDAM – Twitter moet in het kader van een onderzoek naar Wikileaks gebruikersgegevens van onder meer de Nederlander Rop Gonggrijp overhandigen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Het oordeel bevestigt een eerdere uitspraak van een andere rechter.

Het ministerie onderzoekt of klokkenluiderssite Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange vervolgd kunnen worden voor het publiceren van ongeveer 250.000 geheime ambtsberichten van Amerikaanse vertegenwoordigingen in het buitenland.

In het kader van dat onderzoek is Twitter gevraagd om gegevens af te staan over drie Twittergebruikers waaronder de Nederlander Rop Gonggrijp, medeoprichter van XS4ALL. Zijn rol bij Wikileaks wordt onderzocht.

IP-adres

De rechter heeft bepaald dat het ministerie recht heeft op informatie van Twitter. Het gaat dan niet om de inhoud van berichten, maar om het IP-adres waarmee het account is aangemaakt en wordt bijgehouden. Met deze informatie kan het ministerie de computers van de drie personen opsporen.

De drie betrokkenen stellen dat het overhandigen van de informatie in strijd is met privacywetgeving, maar de rechter wijst dit van de hand.