AMSTERDAM - Porno, geweld en discriminatie op internet moeten volgens de meeste volwassenen afgeschermd worden van kinderen. Toch maakt slechts tien procent van degenen met kinderen en een internetaansluiting gebruik van een filter. Dat stelt de Safe Internet Foundation (SIF) maandag, die een representatieve steekproef onder mensen ouder dan 16 jaar heeft gehouden.

Van de ondervraagden wil 80 procent een informatiefilter tegen pagina's met expliciete seks en geweld. 70 procent noemt discriminatie of technische uitleg over hoe je wapens en bommen moet maken, informatie die niet voor kinderen beschikbaar zou moeten zijn. Ook zouden minderjarigen beschermd moeten worden tegen internetsites met naakt, drugs, dierenleed, occultisme en loterijen.

Volgens het SIF is het opmerkelijk dat zoveel volwassenen aanstootgevende internetsites willen afschermen van hun kroost, terwijl zo weinig dat ook werkelijk doen. Er is vaak geen actief toezicht tijdens het surfen van de kinderen. Ook geven ouders aan dat installatie van een filter technisch moeilijk voor ze is of dat ze niet goed op de hoogte zijn van de verschillende filtermogelijkheden. Ook zou de vindingrijkheid van kinderen om de filter te omzeilen, ouders parten spelen.

"De cijfers tonen aan dat ouders belang hechten aan afscherming van kinderen van onwenselijke content, maar het grote probleem is dat veel ouders geen filter installeren en te weinig toezien op hun internettende kinderen", aldus SIF-directeur Peter van der Wel. "Juist in de digitale omgeving, waar geen grenzen zijn, geen regels zijn en geen handhaving plaatsvindt, is dat zo belangrijk". Van der Wel wijst op het gevaar van contacten van minderjarigen met hackers, spammers en andere onbekenden.

Het SIF is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik en voorlichting. Op 6 februari reageren leden van de Tweede Kamer, wetenschappers en aanbieders van internet in Den Haag op dit onderzoek.