BRUSSEL - De PvdA in het Europees Parlement pleit voor handhaving van de Nederlandse heffing op blanco cd's en dvd's die kunnen worden gebruikt voor het thuiskopiëren van bijvoorbeeld muziek of een film.

De sociaaldemocraten zien de bijdrage als een wettelijk beschermd deel van het inkomen van de auteur of artiest.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vindt dat je eerst een alternatieve inkomensgarantie moet bieden voordat je de kopievergoeding voor privégebruik afschaft. Nederland mag zijn auteurs en artiesten niet in de kou laten staan, aldus Bozkurt donderdag in een verklaring.

Zij kaartte de kwestie aan bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Zij wil weten of de Nederlandse plannen voor afschaffing in strijd zijn met Europese wetgeving, die lidstaten verplicht tot een compensatie voor het thuiskopiëren.

Fred Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) liet in april 2011 namelijk weten de thuiskopieheffing te willen afschaffen. Details over dit plan moeten nog bekendgemaakt worden.

Al jaren gaat een discussie over een stelsel waarbij heffingen worden ingesteld op apparaten waarmee auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt beluisterd of gekopieerd. Teeven stelde in april: "Rechthebbenden kunnen de vergoeding voor het kopiëren in de prijs van het product verwerken en het kopiëren technisch reguleren. Heffingen leiden slechts tot dubbele of onnodige betaling door de consument.”

De PvdA is het hier dus niet mee eens.