AMSTERDAM – KPN gaat vier glasvezeldienstverleners aankopen en neemt bepaalde activiteiten van glasvezelbedrijf Reggefiber over.

Dat maakt KPN woensdag bekend. Naast de overnames heeft KPN laten weten graag een groter belang te willen in de joint venture met Reggefiber.

Met de drie acties wil het bedrijf het belang van glasvezel duidelijk maken en hoopt het zich te kunnen profileren op deze markt.

Nu zal KPN zich naast de normale activiteiten kunnen richten op de uitrol van glasvezeldiensten op regionale basis. “Het bereik van glasvezel steeg in het derde kwartaal van 2011 naar 844.000 huishoudens en KPN sluit nu circa 2000 klanten per week aan op zijn glasvezeldiensten”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Superieur

KPN laat weten glasvezel als ‘de superieure technologie van de toekomst’ te zien. Het bedrijf zal daarom Edutel, XMS en Concepts ICT van Reggeborgh overnemen. Van Reggefiber neemt KPN Lijbrandt en de Wholesale-activiteiten over.

Alle providers samen bieden televisie, internet en telefonie over glasvezel aan aan zo’n 110.000 huishoudens. De overnames moeten nog wel goedgekeurd worden door de NMa.

Groter belang

Naast de aankopen, wil KPN graag een groter belang in de joint venture Reggefiber dat in 2005 is opgericht door Reggeborgh. Het samenwerkingsverband specialiseert zich in de aanleg en exploitatie van glasvezelnetwerken.

Momenteel heeft KPN een belang van 41 procent, het bedrijf hoopt op termijn 60 procent in handen te krijgen. De uitbreidingsmogelijkheid werd in 2008 al vastgelegd, maar was niet erg concreet.

Reggefiber mikt op een dekking van meer dan 20 procent van de Nederlandse huishoudens in 2013.