AMSTERDAM – Adobe gaat stoppen met de ontwikkeling van Flash voor mobiele apparaten. Een overwinning voor Apple.

Zdnet.com beschikt over een verklaring van Adobe die donderdag zou worden uitgestuurd.

Daarin staat: “Ons toekomstig werk met Flash op mobiele apparaten zal zich richten op het stimuleren van Flash-ontwikkelaars om aan de slag te gaan met Adobe AIR voor alle grote applicatiewinkels.”

“We zullen Flash Player voor mobiele apparaten niet langer beschikbaar maken voor nieuwe browsers of nieuwe versies van besturingssystemen.”

Apple

Dit zou een overwinning voor Apple betekenen. In april 2010 opende Steve Jobs de aanval op Adobe. Apple heeft Flash nooit gebruikt in iOS, het mobiele besturingssysteem. De software is traag en onbetrouwbaar en slurpt te veel batterij, aldus Jobs anderhalf jaar geleden.

Adobe beloofde beterschap, maar lijkt zich nu gewonnen te geven. Het einde van de mobiele versie van Flash is nog niet officieel bevestigd, maar Adobe liet wel weten 750 mensen te gaan ontslaan. Een reden voor de ontslagronde werd niet gegeven.

Flash

Flash is software waarmee animaties, video’s en webapplicaties gebouwd kunnen worden. Sommige websites of spelletjes zijn daarom niet beschikbaar op de iPhone en iPad.

Een alternatief voor Flash is bijvoorbeeld HTML5. Het eerder genoemde Adobe AIR doet in principe hetzelfde en maakt gebruik van zowel Flash, Flex, HTML als Ajax.