AMSTERDAM - Nederlanders kunnen zonder risico op vervolging of beboeting beelden van overvallers en andere criminelen op internet zetten.

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de PVV daarover aangenomen.

De PVV stelt als voorwaarde dat degene die de beelden op internet zet ook aangifte doet bij de politie en daarbij het materiaal aanbiedt. Zo wordt misbruik volgens de partij uitgesloten.

"De pakkans van criminelen moet omhoog", vindt Kamerlid Andre Elissen. "De regering roept burgers op om actief mee te helpen, dus dan moet de overheid er ook voor zorgen dat de burger beelden van overvallers op internet kan plaatsen zonder dreigende sancties."

Boetes

Eerder stelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) nog voor dat de politie de beelden van particulieren eerst moet bekijken en controleren voor deze online geplaatst worden om zo een digitale schandpaal te voorkomen.

Nog daarvoor suggereerde het CBP dat het hoge boetes, tot 25.000 euro, wilde uitdelen aan particulieren die beelden van overvallers op internet plaatsen. De Tweede Kamer steekt daar nu dus een stokje voor.