AMSTERDAM - Youtube en Disney gaan een samenwerking aan waardoor materiaal gemaakt door Disney via de videowebsite te bekijken is. De overeenkomst is voor beide bedrijven een belangrijke stap.

Disney heeft de samenwerking tegenover the New York Times bevestigd. Later maandag zou een officiële aankondiging volgen.

Youtube heeft de afgelopen maanden het aanbod van films flink uitgebreid. Bovendien zullen er kanalen gelanceerd worden met eigen inhoud die meer vergelijkbaar zijn met tv-zenders. Afgelopen weekend dook het gerucht op dat Google, in de VS, tv wil gaan uitzenden via de kabel.

Disneymateriaal is bij de recente ontwikkelingen een belangrijke aanwinst, maar de samenwerking waardoor Disneyvideo’s op Youtube getoond worden is ook belangrijk voor Disney zelf. Het bedrijf heeft moeite een goede strategie te vinden voor online activiteiten. Het aantal bezoekers loopt sterk terug en de meest recente kwartaalcijfers vallen tegen.

Disney zal in het kader van de samenwerking nieuwe series ontwikkelingen. Youtube investeert zo’n 10 tot 15 miljoen dollar in het nieuwe materiaal.