AMSTERDAM - Professor Harry van de Wiel start deze week een onderzoek naar het ideale vrijscenario van mensen boven de veertig. Door middel van een enquête op de website www.grotegenieten.nl en een enquête in het weekblad Libelle wordt mensen in die leeftijdscategorie gevraagd wat volgens hen de ideale manier is om seks te beleven.

Van de Wiel is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wil de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om mensen met een langdurige relatie in geval van een 'seksuele burn-out' beter te kunnen adviseren en behandelen. Volgens Van de Wiel treedt een seksuele burn- out op bij paren die al langere tijd bij elkaar zijn en bij wie sleur en verveling in de seksuele relatie zijn geslopen.

De professor is ervan overtuigd dat de problemen bij de veertig-plussers verholpen kunnen worden. "Als we weten wat vrouwen en mannen aan wensen hebben, kunnen we deze ook verwerken tot adviezen en behandelingsmethoden", aldus Van de Wiel.

Hij meent dat het bij gebrek aan zin, interesse of opwinding vooral van belang is dat paren zich openstellen voor elkaars wensen. Problemen moeten bespreekbaar gemaakt worden, zo zegt hij. Vaak kunnen gesprekken, medicijnen of hulpmiddelen al uitkomst bieden, aldus Van de Wiel. De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar verwacht.