AMSTERDAM – Het mobiele dataverkeer zal in de komende vijf jaar vertienvoudigen. In 2016 zullen vijf miljard mensen gebruikmaken van mobiel internet.

Dat voorspelt telecombedrijf Ericsson na de analyse van metingen die het bedrijf wereldwijd uitvoert.

Ericsson voorspelt dat er in vijf jaar tijd tien keer meer mobiele data verbruikt zal worden dan nu het geval is. Deze stijging is hoofdzakelijk het gevolg van video. De toename is nog explosiever dan eerder verwacht.

De afgelopen jaren stijgt het dataverbruik al flink. Hierdoor besloten de Nederlandse providers limieten op te leggen aan mobiel internet en bovendien de prijs flink te verhogen.

Vijf miljard gebruikers

Volgens Ericsson zal het aantal gebruikers van mobiel internet tot 2016 toenemen van 900 miljoen naar bijna vijf miljard. Dat komt neer op een jaarlijkse groei van ongeveer 60 procent. Alleen in 2011 zal het mobiele dataverkeer al verdrievoudigen.

De groei zal waarschijnlijk vooral gegenereerd worden in opkomende markten als Afrika, China en India waar dit jaar en de komende jaren veel mensen voor het eerst een (goedkope) smartphone in handen krijgen en zo toegang krijgen tot het internet.