AMSTERDAM - Google heeft geen dominante positie op de zoekmarkt. Het bedrijf is onderhevig aan stevige concurrentie van onder meer Facebook, Apple en Microsoft.

Dat heeft Eric Schmidt, voormalig CEO en huidig lid van de raad van bestuur, geschreven in antwoorden op vragen van advocaten. De Amerikaanse toezichthouder doet onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van de zoekgigant.

Zo zou Google eigen diensten hoger plaatsen in de zoekresultaten en een monopoliepositie hebben in de zoekmarkt en deze misbruiken.

“Google heeft verschillende sterke concurrenten”, schrijft Schmidt in zijn brief. “Het bedrijf heeft geen van de kenmerken die ik associeer met een machtspositie.”

Facebook en Siri

Als concurrenten noemt Schmidt bijvoorbeeld Facebook, Microsoft en Apple. Van deze drie bedrijven heeft alleen Microsoft een 'echte' zoekmachine genaamd Bing. Volgens de voormalig topman van Google wordt het sociale netwerk Facebook echter ook veel gebruikt voor het zoeken van voornamelijk personen en bedrijven.

Bovendien schrijft Schmidt dat de spraakherkenningssoftware Siri in de nieuwe iPhone ook een bedreiging is voor Google. Met Siri kunnen gebruikers van de iPhone 4s hun telefoon opdrachten geven door deze opdracht uit te spreken.

Volgens Schmidt krijgen deze gebruikers zo antwoord op vragen die ook via Google gesteld hadden kunnen worden.

Niet tevreden

Google ontkent in de brief wederom dat eigen diensten een voorkeursbehandeling krijgen in de zoekmachine. De groep bedrijven die om een onderzoek naar de zoekgigant gevraagd heeft, is niet tevreden met de brief van Schmidt. Volgens hen draait hij om de echte vragen van advocaten heen.