AMSTERDAM - News-Service Europe, één van de grootste Europese usenetproviders, heeft per direct zijn activiteiten stopgezet.

Op de website van de usenetprovider staat een mededeling met de uitleg waarom het gestopt is.

Eind september bepaalde een rechtbank, in een zaak die stichting Brein tegen de provider aanspande, dat News-Service Europe (NSE) bestanden met auteursrechtelijke beschermd materiaal van haar servers moet verwijderen en 50.000 euro dwangsom moet betalen voor elke dag dat dit niet gebeurt.

NSE had gevraagd om uitstel van uitvoering van het vonnis, omdat het een juridische misslag zou zijn. De voorzieningenrechter heeft het verzoek echter afgewezen, staat op de website te lezen. De usenetaanbieder zegt geen kans te zien om de content te verwijderen en verwijderd te houden en daarom aan het vonnis te voldoen.

USP

News Service Europe heeft, om principiële redenen, hoger beroep aangetekend, maar het eerdere vonnis moet toch worden uitgevoerd. Het bedrijf is naar eigen zeggen de grootste Usenet Service Provider (USP) van Europa. De usenetaanbieder beweert dat het slecht een technisch platform is waarop zij alfanumerieke bestanden opslaat.

Gebruikers kunnen echter ook bestanden met auteursrechtelijke beschermd materiaal uitwisselen en dat gebeurt massaal. Volgens de rechter weet NSE daarvan en is het daarom verantwoordelijk. Daarnaast zou het bedrijf zelf ook meewerken aan de verspreiding van de bestanden. Volgens stichting Brein bevat 80 tot 90 procent van de bestanden illegaal materiaal.