AMSTERDAM - SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat Microsoft door de regering ter verantwoording geroepen wordt over lekken in Windows.

Dat meldt Tweakers.net zaterdag.

De website ontdekte eerder dat het Duqu-virus dat door hackers verspreid is, mogelijk is ingezet om te spioneren bij een toeleverancier van het leger.

Gesthuizen stelt naar aanleiding van dat bericht Kamervragen over het lek. Ze wil dat de regering richtlijnen maakt om kritieke lekken in besturingssystemen als Windows en software als Microsoft Office te voorkomen.

"Het is hoog tijd dat softwarefabrikanten maatregelen nemen om te voorkomen dat vanuit software applicaties zoals Word, elementaire onderdelen van het besturingssysteem tegen de wil van de gebruiker gemanipuleerd kunnen worden", aldus het Kamerlid tegen de techwebsite.

Spionage

Woensdag werd bekend dat hackers een nog niet eerder ontdekt lek gebruiken om computers met het Duqu-virus te infecteren. Het virus zit verstopt in een Word-document. Wanneer het document wordt geopend kan het virus de computer besmetten en zou daarmee hebben spioneren op bedrijven in Nederland. Volgens Tweakers ging het daarbij waarschijnlijk om een toeleverancier van het leger.

Het virus heeft overeenkomsten met Stuxnet, dat vorig jaar het nucleaire programma van Iran op het oog had.

Vragen

Gesthuizen wil weten of Duqu veel impact heeft gehad in Nederland, of het uitgesloten is dat Duqu gericht is op bijvoorbeeld Nederlandse nutsbedrijven of militaire installaties en wie er achter de malware zit. Ze zal de vragen waarschijnlijk dinsdag stellen.

Microsoft komt binnenkort met een oplossing voor Duqu, die mogelijk al bij de volgende patchronde van aanstaande dinsdag wordt verspreid. Tot die tijd heeft het bedrijf een tijdelijke patch uitgebracht.