DEN HAAG - Telecomaanbieder KPN heeft de aanvraag en uitgifte van nieuwe veiligheidscertificaten voor websites voorlopig stopgezet.

Het bedrijf houdt er rekening mee dat er is geknoeid met een server van de website waar bedrijven informatie kunnen vinden over de certficaten. Dat maakte KPN vrijdag bekend.

Sporen op de server wijzen er volgens het bedrijf op dat derden de server mogelijk hebben geprepareerd voor een cyberaanval. Daardoor kunnen servers van andere websites onbereikbaar worden gemaakt of zelfs crashen. Dat zou echter al 4 jaar geleden zijn gebeurd.

Voorzorgsmaatregel

KPN benadrukt dat de voorlopige stopzetting een voorzorgsmaatregel is. ''We hebben geen aanwijzing dat er werkelijk iets mis is, maar kunnen dat ook niet uitsluiten.'' KPN heeft de betreffende webserver vervangen. Bestaande certificaten blijven geldig.

In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, een belangrijke afnemer van veiligheidscertificaten, vindt nu een aanvullend onderzoek plaats ''om er zeker van te zijn dat KPN voldoet aan de vereiste waarborgen, procedures en voorschriften die gelden voor uitgifte van internetveiligheidscertificaten''.

De uitkomsten hiervan worden begin volgende week verwacht.