AMSTERDAM – Bijna een maand nadat bekend werd dat diverse overheidssites met een lek te kampen hadden, zijn er nog altijd 33 gemeentes zonder DigiD.

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) had DigiD ontzegd aan gemeentesites die met veiligheidsproblemen kampten. Pas als ze aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoen, mogen ze weer met DigiD werken.

In totaal ging het om 37 gemeentesites. Overheidsorganisatie Logius, verantwoordelijk voor het afsluiten van DigiD, zegt tegenover Webwereld.nl dat er tot op heden vier gemeentesites weer gebruik maken van DigiD.

Het gaat om de sites van De Bilt, Medemblik, Almelo en Den Helder. De andere 33 gemeenten blijken nog niet veilig genoeg te zijn.

Michiel Groeneveld, woordvoerder van Logius, zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de gemeenten zelf om hun sites veilig genoeg te krijgen. “Daar staat wat ons betreft geen deadline op.”

Checklist

Logius, in samenwerking met overheidsbeveiliger Govcert, stuurt gemeenten een checklist die men kan opsturen als ze vinden dat de boel weer op orde is. Als dat zo blijkt te zijn, wordt DigiD na een dag weer aangesloten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt geen zicht te hebben op de problemen met het aansluiten van DigiD. "Gemeenten kunnen wel bij ons aankloppen, maar dat is tot nu toe nog niet gedaan", zegt Gjalt Rameijer, woordvoerder van de VNG.