AMERSFOORT – De gemeente Amersfoort en Reggefiber gaan breedbandtechnologieën aanbieden. Zo kan iedereen een eigen televisiekanaal starten.

Ook kan men zelf grote hoeveelheden informatie uitwisselen of dienstverlening bieden. Voor stichtingen en particulieren is de dienst gratis.

Op dit moment is in Amersfoort al een glasvezelnetwerk aanwezig dat niet volledig gebruikt wordt.

De gemeente wil dat netwerk nu inzetten voor meer doelen dan internet, televisie en telefonie. In een overeenkomst wordt het mogelijk het netwerk ook voor eigen diensten te gebruiken, waarbij er weinig beperkingen zijn. Amersfoort is naar verluidt de eerste gemeente in Nederland die hiermee komt.

Eigen TV-kanaal

Volgens Sebastiaan van ’t Erve, wethouder Amersfoort 2.0, zijn de mogelijkheden van de overeenkomst eindeloos. “Je kunt bijvoorbeeld je eigen buurttelevisie beginnen”, vertelt hij tegenover NU.nl.

WijkTV is nu al in opkomst in Amersfoort en zou op deze manier een extra impuls krijgen. Ook denkt hij dat er bij de thuiszorg veel voordeel te halen is door niet alleen geluid, maar ook beeld te hebben. “Je zou zelfs muziekles kunnen geven, zodat bij het oefenen kinderen worden geholpen.”

Het belangrijkste is voor de wethouder dat er nu meer uit de verbinding wordt gehaald. “Vroeger had de digitale snelweg drie rijstroken: een voor telefoon, een voor tv en een voor internet. Met deze overeenkomst mag iedereen zijn eigen rijstrook op de digitale snelweg openen”, stelt Van ‘t Erve dan ook.

Extra betalen

Bijzonder aan de dienstverlening is dat alleen het hebben van een aansluiting nodig is. Wie als stichting of particulier daarna een dienst wil aanbieden hoeft niet extra te betalen.

Bedrijven betalen wel een klein bedrag van enkele euro’s per maand. Met de laagdrempeligheid hoopt de wethouder ook innovatie aan te jagen door mensen te inspireren eigen diensten te laten bedenken.

Reggefiber

De overeenkomst die vrijdag is gesloten, is alleen met glasvezelaanbieder Reggefiber. Toch verwacht de gemeente snel ook een vergelijkbare deal te sluiten met KPN. Ook wil Amersfoort graag een overeenkomst sluiten met Ziggo, maar deze provider heeft nu nog niet de mogelijkheid om eigen diensten op het netwerk aan te bieden.

Dat Van ‘t Erve de stap zet, is niet verbazingwekkend. In de stad is het Stichting Bewoners Netwerken Amersfoort, die al langer wedijvert voor glasvezel. In juni 2013 moet die wens ook gerealiseerd zijn, omdat iedere woning dan ook daadwerkelijk glasvezel heeft.

Daarnaast is de stichting erop gebrand diensten via breedbandnetwerken op te zetten. Zij gaan dan ook de aanvragen voor het aanbieden van diensten door burgers afhandelen.

"Wat belangrijk is, is de openheid van het netwerk", zegt Van 't Erve  voorafgaand aan de ondertekening. Hij benadrukt dat ook zorg op afstand de kracht van internettechnieken sterker maakt. "Dit maakt de kracht van het internet sterker. Waar bewoners zelf initiatieven kunnen ontplooien."