LONDEN - Er moet wereldwijd meer ambitie worden getoond om de vrije toegang tot internet te waarborgen.

Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag op een internationale conferentie over het internet in de Britse hoofdstad Londen.

Om internetvrijheid hoger op de agenda te zetten, organiseert Rosenthal zelf een conferentie over dit thema in Den Haag op 9 december. Hij wil vooral ingaan op internetvrijheid als mensenrecht.

Voor de bijeenkomst worden niet alleen ministers uit gelijkgestemde landen uitgenodigd, maar ook afgevaardigden van bedrijven als Google en maatschappelijke organisaties.

Concrete acties

De bewindsman hoopt dat de conferentie leidt tot concrete acties, bijvoorbeeld doordat partijen ruimte op servers beschikbaar stellen of doordat een gedragscode wordt opgesteld voor de private sector.

Ook wil hij dat landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich steviger uitspreken tegen censuur op internet.

Mensenrechtenbeleid

Internetvrijheid is een van de speerpunten van het Nederlandse mensenrechtenbeleid.

De Arabische Lente, waarbij bewoners van Noord-Afrikaanse landen elkaar via internet opriepen in opstand te komen tegen het regime, toont volgens de minister aan dat internetvrijheid essentieel is voor de vrijheid van meningsuiting.

Veiligheidsrisico's

In Londen was het belangrijkste onderwerp van de conferentie hoe digitale veiligheidsrisico's en criminaliteit via internet kunnen worden ingedamd. Autoritaire landen zoals China en Rusland riepen op tot meer controle over de digitale snelweg. Westerse landen zeiden daar niets voor te voelen.

Aan de conferentie deden meer dan 60 landen mee. Ook waren er 17 internationale organisaties en ruim 300 afgevaardigden uit het bedrijfsleven, universiteiten en maatschappelijke organisaties.