BEIJING - Hackers hebben de afgelopen maanden zeker 48 chemische en defensiebedrijven in de Verenigde Staten aangevallen.

De cyberaanvallen zijn vanuit China opgezet, deelde het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Symantec dinsdag mee.

"Het doel van de aanvallen was waarschijnlijk industriële spionage, het verzamelen van intellectuele eigendommen om een concurrentievoordeel te behalen", aldus Symantec.

Onder de getroffen bedrijven, die verder niet bij naam worden genoemd, zijn enkele die tot de honderd grootste ondernemingen in het land behoren.

De jongste aanvallen vonden plaats in juli en september. Er werden e-mails naar bedrijven gestuurd waarmee speciale software op hun computers werd geïnstalleerd. Symantec wist de aanvallen te herleiden tot een computersysteem van een Chinese twintiger in de Centraal-Chinese provincie Hebei. Of deze man alleen opereerde of opdrachtgevers had, is niet bekend.

Zelf slachtoffer

Hoewel de precieze bron vrijwel nooit te achterhalen is, wordt China geregeld verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op overheden, bedrijven en mensenrechtengroepen. Het Chinese leger is toonaangevend op het gebied van cyberoorlogvoering, hoewel de regering volhoudt dat zij zich niet schuldig maakt aan internetspionage en zelf ook tot de slachtoffers behoort.

Fabrikant van beveiligingssoftware McAfee zei begin augustus dat regeringen, maar ook internationale organisaties als de Verenigde Naties, het Internationaal Olympisch Comité, bedrijven en denktanks de afgelopen vijf jaar doelwit zijn geweest van hackers.