DELFT – Beveiligingsbedrijven Fox-IT en TNO gaan samenwerken aan een systeem om digitale spionage sneller te detecteren. Daarvoor krijgen de bedrijven een subsidie van 800.000 euro.

De insteek van het project is om het groeiend aantal incidenten van digitale spionage aan te pakken.

Het bedrijf Fox-IT is volgens eigen zeggen vaak betrokken na het plegen van bedrijfsspionage en krijgt meer opdrachten. Ook de AIVD en MIVD waarschuwen al langer voor de problematiek dat ICT-systemen steeds vaker voor bedrijfsspionage worden gebruikt.

Het doel van het project is om een systeem te bouwen dat intelligente aanvallen detecteert, de Cyber Attack Detector (CAD). Daarbij wordt gekeken naar bijzondere patronen, die zelfstandig niet tot een alarm zouden leiden en dus met huidige technieken worden gemist.

Gerichte e-mails

Een voorbeeld daarvan zou volgens Fox-IT kunnen zijn dat er een aantal gerichte e-mails binnenkomt die verwijzen naar een vrij nieuwe website gevuld met kwaadaardige software. "Dat is een rode vlag", vertelt Ronald Prins, directeur van Fox IT tegenover NU.nl. "Je let op zaken die je anders mist."

TNO brengt kennis mee op het gebied van analyseren van afwijkende patronen en het visualiseren van informatie. Fox-IT heeft op dit moment al klanten die detectiesoftware van het bedrijf gebruiken en veel onderzoekservaring.

Subsidie

Om het project van de grond te krijgen, ontvangen de bedrijven een subsidie van 800.000 euro van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uit de regeling Innovatie voor Maatschappelijke Veiligheid. Uiteindelijk zal er software komen die door Fox IT verkocht zal worden.