AMSTERDAM – ISSX, het beveiligingsbedrijf dat betrokken is geweest bij de hack van de server van Brenno de Winter, heeft maandag een verhoogd aantal hacks waargenomen op zijn servers.

Op een normale dag worden er een of twee hackpogingen gedaan, nu waren dat er 40.

Ook heeft het bedrijf meerdere dreigmails ontvangen. "De anonieme mailtjes zijn van mensen die ons ook wel eens willen aanpakken", vertelt Ronald Kingma van ISSX aan Webwereld.

Kingma ervaart het grote aantal hacks als een sein richting de actie Lektober van Webwereld, waarbij de website in oktober elke dag een ict-lek wilde blootleggen.

"Er zijn mensen die Lektober als een vrijbrief zagen om lekker te hacken. De actie tegen De Winter afgelopen zondag was dan ook niet persoonlijk, maar tegen hem als woordvoerder van Lektober. Het was bedoeld om mensen aan het denken te zetten."

Staken

Webwereld en De Winter, onder meer onderzoeksjournalist voor NU.nl, distantiëren zich van de aanvallen op ISSX en verzoeken de hackers hun acties te staken. Hoofdredacteur Tom Sanders zegt dat een dialoog de beste manier is om ongenoegen kenbaar te maken over de actie van het beveiligingsbedrijf.

"Het uit wraak bedreigen of aanvallen van een firma of individu om een punt te maken is in onze ogen een laffe daad en toont een onvermogen om op een volwassen manier problemen te bespreken", aldus Sanders.