AMSTERDAM - Wat de kosten zijn van providers voor één gigabyte aan mobiel internet is in nevelen gehuld. Toezichthouders hebben er geen zicht op en mobiele providers doen er geen mededelingen over.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van dagblad De Pers.

Dit najaar zijn de kosten voor de consumenten voor het gebruik van mobiel internet flink gestegen.

Bestonden er eerst nog bundels voor onbeperkt internet voor een tientje, nu moeten nieuwe abonnees per gigabyte 10 tot 50 euro betalen. Ga ja over de datalimiet heen, dan wordt de snelheid teruggebracht of moet je een nieuwe bundel kopen.

Verhoging

De verhoging van de tarieven is ingegeven door de sterk teruggelopen inkomsten uit bellen en sms. Steeds meer consumenten gebruiken applicaties zoals Skype en Whatsapp, waarmee gratis gebeld en ge-sms't kan worden via het mobiele internet.

Hoeveel één gigabyte aan internet kost voor de provider is onduidelijk. Agentschap Telecom, dat de frequenties uitdeelt, en toezichthouder OPTA hebben geen idee. KPN, Vodafone en T-Mobile geven geen concrete antwoorden. KPN noemt het 'concurrentiegevoelige informatie'.

Rapporten

Uit rapporten van Nokia-Siemens en Ericsson zou blijken dat een gigabyte aan data via de toekomstige 4G-netwerken maar één euro kost. De twee bedrijven zijn echter maker van apparatuur voor deze netwerken waardoor deze partijen wellicht niet onafhankelijk zijn.

Volgend jaar reserveert het kabinet bij de veiling van de nieuwe 4G-frequenties een gedeelte voor een nieuwe provider, naast de drie al bestaande. Hiermee hoopt het kabinet de concurrentie te versterken.

In Denemarken, waar meer kleine spelers op de markt actief zijn, betalen consumenten maar 2,50 euro voor een gigabyte.