AMSTERDAM - Het internetbeveiligingsbedrijf ISSX is betrokken geweest bij de kraak van de server van Brenno de Winter. Dat heeft Ronald Kingma van ISSX bevestigd aan Webwereld.

Zondag werd duidelijk dat onbekenden via een lek in een programma, de server van De Winter binnen konden komen. Door de kraak konden enkele duizenden e-mails worden ingezien.

Kingma, oprichter van ISSX, een bedrijf dat zich richt op integriteit en veiligheid op het gebied van ICT, laat aan Webwereld weten dat zijn organisatie betrokken is geweest bij de aanval, maar dat ISSX niet direct verantwoordelijk is voor de aanval.

Kingma zegt dat de aanval geboren is uit frustratie door Lektober. Een initiatief van Webwereld, dat wil aantonen dat vele webpagina’s slecht beveiligd zijn en privégegevens makkelijk op straat kunnen belanden.

Sensatie

ISSX laat aan Webwereld weten dat zij steeds meer signalen opvangen van klanten dat er sprake is van een toename van mensen die proberen websites aan te vallen. "Wat Webwereld begonnen is, is doorgeslagen naar sensatie zoeken. De internetgemeenschap gaat op zoek naar lekken om personen of bedrijven aan de schandpaal te nagelen", aldus Kingma.

Brenno de Winter, werkzaam voor Webwereld, is zelf actief betrokken bij lektober. In de maand oktober wilde Webwereld elke dag een ict-lek aantonen. De Webpagina wil naar eigen zeggen bereiken dat bedrijven en instellingen de beveiliging van hun data serieuzer gaan nemen.
De Winter zegt na te denken over eventuele vervolgstappen.

"Ik wil eerst onderzoek doen. Ik ben nog even te verbaasd dat hier een beveiliger achter zit", zegt hij in een reactie tegen Webwereld.