AMSTERDAM - Hackerscollectief Anonymous gaat de strijd aan met een van Mexico’s grootste drugskartels. De hackers waarschuwen de bende Los Zetas dat als ze een van hun leden niet vrijlaten, ze namen en adressen zullen publiceren van mensen die met hen geassocieerd zijn.

Het gaat om gegevens van corrupte politieagenten, taxichauffeurs, maar ook bedrijven.

Het is voor het eerst dat iemand Los Zetas zonder wapens uitdaagt. Het kartel is opgericht door oud-militairen en een van de machtigste bendes van Mexico. De leden proberen, net als hun rivalen, met geweld de beste smokkelroutes richting de Verenigde Staten in handen te krijgen en te houden. De leden worden beschuldigd van duizenden doden.

"Je maakte een grote fout door een van ons mee te nemen. Laat hem vrij", is te horen in de video die door Anonymous geplaatst zou zijn. "We kunnen ons niet met wapens verdedigen, maar we kunnen wel dingen doen met hun auto's, huizen, bars, bordelen en al hun andere bezittingen,"

De groep eist de vrijlating van een ontvoerde Anonymouslid en zegt dat Los Zetas tot 5 november heeft om hem vrij te laten.

Serieus

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse overheidsorganisatie Drug Enforcement Administration zegt dat de Zeta’s de dreiging van Anonymous serieus moeten nemen. "Het is een gewaagde actie, aldus Mike Vigil tegen The Houston Chronicle. "Door het publiceren van de namen weten hun rivalen wie ze zijn, en geloof me, ze gaan zeker achter hen aan.”