AMSTERDAM - Microsoft heeft in 1994 geprobeerd browserproducent Netscape over te nemen, maar het bedrijf vond het bedrag te laag.

Dat zegt Mozilla-medewerker Brendan Eich tegen website Computerworld. Eich werkte destijds voor de serverafdeling van Netscape.

Microsoft bod op Netscape was nog voordat de browser het brede publiek wist te bereiken en daarmee Microsofts concurrent werd. Als de aankoop van Netscape wel door was gegaan zou Microsoft in de jaren negentig bijna geen concurrentie hebben gehad.

Het is ook waarschijnlijk dat er in 1998 geen anti-trust zaak tegen het bedrijf zou zijn aangespannen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had de zaak namelijk gestart omdat Microsoft misbruik van zijn marktpositie zou maken om zo de concurrentie te smoren, met name browserproducent Netscape.

Browseroorlog

Als Bill Gates en Steve Ballmer wel een hoger bod hadden gedaan, zou er nooit een browseroorlog tussen de twee bedrijven zijn geweest. Microsoft kwam uiteindelijk zelf met Internet Explorer en won eind jaren negentig de zogenoemde 'browseroorlog' van Netscape.