AMSTERDAM - YouTube is van plan om bijna 100 kanalen met eigen inhoud te maken. Het gaat om video’s die het met mediapartners produceert. Dat kondigde de videosite vrijdag aan.

Robert Kyncl, die gaat over YouTube's partnerschappen, vertelt dat het kanalen zijn "die gecreëerd zijn door bekende persoonlijkheden en producenten uit de tv, film, muziek, nieuws en sportwereld, evenals een aantal van de bestaande YouTube-partners".

Een aantal namen dat met YouTube zal samenwerken is al bekendgemaakt. Onder anderen rapper Jay-Z, acteur Ashton Kutcher, zangeres Madonna en skater Tony Hawk krijgen een kanaal. Reuters, Slate en The Wall Street Journal zijn de grootste mediabedrijven die samen zullen werken met YouTube. Lionsgate is de enige film-en televisiestudio onder de bijna 100 partners.

Televisie

Het initiatief zal naar verwachting ongeveer 25 uur aan nieuwe programma’s op een dag op YouTube genereren, meldt The Wall Street Journal. Het merendeel van de kanalen wordt volgend jaar gelanceerd.

Het initiatief is bedoeld om te concurreren met kabeltelevisie en maakt deel uit van Google’s strategie om de televisieaanbieder van de toekomst te worden.

YouTube zou de partners al meer dan 100 miljoen in voorschotten hebben betaald en zou van plan zijn om de advertentie-inkomsten te delen met de makers. De videosite heeft al een pagina gemaakt waarop een sneak preview van de kanalen te zien is.

Vorige maand meldde The Wall Street Journal het nieuws al dat YouTube gesprekken aan het voeren was over het aanbieden van voorgeprogrammeerde kanalen

Google TV

De aankondiging over de YouTube-kanalen komt op dezelfde dag dat Google een upgrade van zijn Google TV-software bekendmaakt. Google TV is een settopbox waarmee gebruikers internet kunnen raadplegen op hun televisietoestel.

De nieuwe versie van heeft een eenvoudigere interface en nieuwe functies die het gemakkelijker maken om online films, televisieprogramma's en video’s te bekijken. Tot nu toe ondersteunen alleen Sony en Logitech tv’s het platform van Google.