LONDEN - Nokia en Microsoft leggen hun lot in elkaars handen. De samenwerking in smartphones, die in februari gestart is, werd nog eens bekrachtigd tijdens Nokia World in Londen.

Nokia ziet al lange tijd een teruggang in hun marktaandeel en omzet, met name op de smartphonemarkt. In een jaar tijd daalde de verkoop van smartphones met 38 procent.

Hun eigen besturingssysteem Symbian leek niet opgewassen te zijn tegen systemen als Android en iOS. De gekozen koerswijziging begin dit jaar leidde tot een samenwerking met Microsoft.

Windows Phone

Nokia koos ervoor zich exclusief te verbinden aan Windows Phone. Het besturingssysteem van Microsoft heeft flink wat achterstand in te halen en levert vooralsnog niet de gewenste verkoopcijfers.

Maar Microsoft heeft meer ijzers in het vuur hangen. Onder meer Samsung en HTC maken ook toestellen voor Windows Phone.

Nokia

De Lumia 800 en 710, de eerste Windows Phones van Nokia, moeten verandering brengen. Het is erop of eronder. Dat zou bij veel bedrijven leiden tot enige bescheidenheid, maar zo niet bij Nokia. De aankondiging van de twee Lumia toestellen leidt tot veel halleluja-geluiden.

Terwijl CEO Stephen Elop spreekt van de "eerste echte Windows Phone", doet Kevin Shields, van de Nokia smartphone afdeling, er een schepje bovenop door letterlijk te schreeuwen dat het toestel fantastisch is.

Microsoft

Hoewel het toestel zeker innovatieve vernieuwingen laat zien, is dat vooral het werk van Microsoft. Nokia voegt aan het bestaande besturingssysteem enkel drie gratis diensten toe op het gebied van navigatie, muziek en sport. Toch prijst Nokia de mogelijkheden van het besturingssysteem zodanig dat het lijkt alsof ze het zelf bedacht hebben.

De vele sessies gedurende de twee dagen Nokia World staan vaak in het teken van de samenwerking van Nokia en Microsoft. Medewerkers van beide bedrijven staan gebroederlijk op het podium. De overeenkomsten tussen de twee bedrijven worden regelmatig aangehaald.

Nederland

Jacqueline Smit van Microsoft Nederland is blij met de lancering. "Hiermee kunnen we een bredere doelgroep aanspreken. We willen met ons besturingssysteem hoog in de top drie terecht komen."

Sebastiaan van Silfhout van Nokia Nederland hoopt dat met haar mee. "Als we Windows Phone groter kunnen maken, profiteren wij daar ook van." De introductie van de Windows toestellen noemt hij " de start van een nieuw begin".

Het toestel is volgens Paul Vreeburg, directeur van Belcompany, een volwaardig alternatief van andere smartphones. Als de beoogde doelgroep van Nokia, de 25-jarige, dat ook vindt, kan het tij keren voor zowel Nokia als Microsoft.