HAARLEM - De hacker die vorige maand inbrak op de interne website van de provincie Noord-Holland is door zijn werkgever, de Sociale Verzekeringsbank, ontslagen.

De Noord-Hollandse PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman heeft donderdag een bericht daarover in het Haarlems Dagblad bevestigd.

De hacker is de partner van een Statenlid van de PVV. Noord-Holland heeft aangifte gedaan. Brinkman is daar woedend over, omdat hem door een ambtenaar zou zijn toegezegd dat er geen aangifte zou worden gedaan.

Volgens de PVV'er is er intensief met de provincie samengewerkt om het lek in de website te dichten. Hij noemt het uiterst wrang dat als gevolg daarvan er aangifte is gedaan en de klokkenluider is ontslagen.

Opdracht

Brinkman zei eerder tijdens een vergadering met andere fractievoorzitters dat hij persoonlijk opdracht heeft gegeven om de site van de provincie te hacken. Dat ging echter niet om de eerste actie van de hacker op 9 september, maar om een controle op 13 september om te zien of de site weer veilig was.

De PVV heeft Gedeputeerde Staten nadere schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken rond de hacker. Voorman Brinkman, die ook lid is van de Tweede Kamer, wil daarnaast vragen stellen aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Hij wil onder meer weten of het wettelijk mogelijk is dat wanneer een werknemer van de Sociale Verzekeringsbank in zijn lunchpauze een hackpoging doet, hij hiervoor op staande voet wordt ontslagen.