STOCKHOLM - Het Japanse technologiebedrijf Sony neemt het belang van 50 procent van het Zweedse Ericsson in het samenwerkingsverband Sony Ericsson over.

Hiermee wordt de producent van mobiele telefoons volledig eigendom van Sony. Dat maakten Sony en Ericsson donderdag bekend.

De Zweden ontvangen 1,05 miljard euro van Sony voor hun aandeel in Sony Ericsson, dat in 2001 werd opgezet. Het bedrag komt overeen met een eerdere schatting van marktvorsers dat het Ericssonbelang maximaal 1 miljard euro waard zou zijn.

"De overname geeft Sony de kans om snel smartphone te integreren in het aanbod aan mobiele consumenten apparaten zoals tablets, televisies en pc's", aldus Sony in een reactie. Het bedrijf hoopt een flinke groei te kunnen realiseren.

Bovendien krijgt Sony nu verschillende patenten en licenties voor patenten in handen die producten kan beschermen tegen aanklachten van andere bedrijven.

Meer en sneller

Het Japanse bedrijf laat verder weten dat het hoopt nu nog meer consumenten toegang te geven tot de diensten van Sony. Zo heeft het bedrijf onlangs een tablet uitgerust met een Playstation-diensten en bezit Sony een eigen digitale muziekwinkel.

"De snelheid van productlanceringen moet omhoog gaan en deze producten zullen bovendien beter met elkaar kunnen communiceren."

Cijfers

De inkomsten van Sony Ericsson bedroegen in 2010 90 miljoen euro en het bedrijf heeft zo'n 7500 werknemers. 80 procent van wat Sony Ericsson op dit moment verkoopt zijn smartphones. Deze smartphones zijn uitgerust met Android.