AMSTERDAM - Mogelijk zal er in 2012 nog een derde nieuwkomer de markt van mobiel internet betreden. De prijs van mobiel internet zou zo omlaag moeten.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel zal donderdag een motie indienen in de Tweede Kamer die dit mogelijk moet maken, zo laat hij aan NU.nl weten. D66 en PvdA lijken het plan te gaan steunen.

In 2012 staat een frequentieveiling op de planning waarbij nieuwe frequentieruimte, die nodig is om mobiel internet aan te bieden, geveild wordt. Naast de bestaande partijen wordt er voor maximaal twee nieuwkomers ruimte gemaakt.

De PVV stelt dat er een nieuwe techniek is waardoor ongebruikte restfrequenties gebundeld kunnen worden. Nu wordt deze ruimte niet gebruikt, maar de PVV wil de gebundelde ruimte aanbieden aan één van de twee nieuwkomers die de markt zullen betreden of de ruimte verkopen aan een derde nieuwkomer.

Concurrentie

Hierdoor zou de concurrentie op de markt voor mobiel internet verder toenemen. Bovendien wil de PVV dat de gebundelde ruimte ook open wordt gesteld voor derden zodat nog meer partijen de markt kunnen betreden.

D66 laat weten positief te zijn over het voorstel, maar te waken voor uitstel van de veiling door nieuwe aanpassingen, "maar elke manier om meer nieuwkomers een serieuze kans te bieden om toe te treden tot de markt voor telecom en mobiel internet vinden wij positief", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Prijs

Ook Martijn van Dam van de PvdA reageert positief op het idee, maar moet zich er nog verder in verdiepen. De PVV hoopt met de voorgestelde maatregel de prijs van mobiel internet omlaag te krijgen.

Van Dam: "Als het een slimmigheidje is dat zorgt voor meer aanbieders zodat consumenten lagere prijzen zullen betalen, zullen wij het uiteraard welwillend bekijken."