RIJSWIJK - Kazaa, het populaire uitruil-programma op internet, mag muzieklabels die het programma hebben gebruikt om downloaders op internet in de gaten te houden, juridisch vervolgen. Een Amerikaanse rechter heeft die toestemming verleend, meldde de Los Angeles Times vrijdag.

Sharman Networks, eigenaar van het oorsponkelijk Nederlandse Kazaa, was in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt omdat muzieklabels volgens het bedrijf gebruikmaken van Kazaa-versies zonder licenties om zo het downloadgedrag van gebruikers te volgen.

Nepbestanden

Bovendien verdenkt Sharman platenmaatschappijen ervan nepbestanden over het netwerk te hebben verspreid om zo het uitwisselen van muziek te ontmoedigen.

In zijn uitspraak kwam de rechter vorige week in Los Angeles tot het oordeel dat Sharman door mag gaan met zijn gerechtelijke stappen tegen deze muziekproducenten.

Nederland

Ook de muziekindustrie in Nederland ageert al jaren tevergeefs tegen Kazaa. Begin 2002 werd verspreiding van het programma weliswaar verboden, maar die uitspraak werd in maart 2001 door het gerechtshof in Amsterdam herroepen en eind vorig jaar door de Hoge Raad bevestigd.

Directeur T. Kuik van de stichting Brein, die zich bezighoudt met het bestrijden van online- en offline piraterij, meent dat de strijd rond Kazaa in Nederland nog niet is gestreden. Ook wil de stichting naar Amerikaans voorbeeld individuele aanbieders die op grote schaal films en muziek via Kazaa aanbieden, gaan vervolgen. In de VS heeft dat al geleid tot een afname van het aantal downloads.

Buma-Stemra

Een woordvoerster van auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra sluit een nieuwe gang naar de rechter niet uit, maar concrete plannen daarvoor bestaan er op dit moment niet. "We wachten eerst de ontwikkelingen in de Verenigde Staten af", aldus de zegsvrouw.