AMSTERDAM – Het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk voor Nederlandse webwinkels gaat op de schop. Er komen strengere eisen.

Dat laat de organisatie achter het keurmerk, Thuiswinkel.org, aan Webwereld weten.

De afgelopen dagen kwam het keurmerk ter discussie te staan nadat onder meer via Cheaptickets.nl klantgegevens gelekt werden. De sites hebben wel het keurmerk maar zijn dus niet waterdicht.

Na de ophef werd een bestuursvergadering gehouden waarin besloten werd het keurmerk aan te passen. Ten eerste moet er een kort document worden opgesteld met daarin tips hoe webwinkels moeten omgaan met beveiliging.

Ondergrens

Bovendien zal de werkgroep Fraude en Veiligheid een voorstel maken van een minimale ondergrens waaraan webwinkels moeten voldoen en aan de hand waarvan websites getoetst kunnen worden. De precieze invulling is nog onduidelijk omdat ook de aangesloten webwinkels hier iets over te zeggen hebben.

“Ik ben er van overtuigd dat het bewustzijn inmiddels wel bij de bedrijven is doorgedrongen”, aldus Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Hij vindt dat er nu ook voortvarend gehandeld wordt en Jongen vertrouwt erop dat de webwinkels hun verantwoordelijkheid nemen.

Met een keurmerk zoals het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk moeten voor consumenten duidelijk zijn dat de website veilig te gebruiken is en dat betalingen zonder gevaar uitgevoerd kunnen worden. Webwereld onthulde de afgelopen maand echter dat bij verschillende webwinkels sprake is van lekken waardoor relatief gemakkelijk data gestolen kan worden.

Toezichthouders

Thuiswinkel.org stelt dat niet alleen de branche dit op kan lossen. Jongen wil ook overleggen met toezichthouders OPTA en CBP over het ingrijpen bij privacyschending of wanneer bedrijven de wet overtreden.