AMSTERDAM – Nederland is meer informatie gaan opvragen over gebruikers van Google dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit het Transparency Report van Google waarin het aantal overheidsverzoeken vermeld staat.

Google heeft deze dienst in 2010 in het leven geroepen om meer transparantie te bieden over hoe vaak overheden de zoekgigant vragen informatie te verwijderen of over te dragen. Dit keer is ook toegevoegd om hoeveel gebruikers of accounts het gaat.

In de eerste helft van 2011 deed de Nederlandse overheid vier verzoeken tot verwijdering van gegevens. In alle gevallen heeft Google ook daadwerkelijk de informatie verwijderd, wat betekent dat de verzoeken dus gegrond waren. In totaal zijn 16 ‘items’ verwijderd.

In dezelfde periode een jaar eerder deed Nederland minder dan tien verzoeken tot het verwijderen van informatie, toen werd dit aantal niet verder gespecificeerd. Nu zijn het er dus vier. Waarschijnlijk ligt het aantal dus redelijk gelijk.

Data van gebruikers

Het aantal verzoeken om informatie stijgt wel flink. In de eerste helft van 2010 vroeg Nederland Google geen enkele keer om informatie over gebruikers, een jaar later ligt dit cijfer op 64. In 48 procent van de gevallen heeft Google toegegeven. Daarbij is informatie van 213 gebruikers of accounts overgedragen.

Ook in de tweede helft van 2010 werd er minder om informatie gevraagd dan nu het geval is. Toen ging het om 43 verzoeken waarvan Google in 67 procent van de gevallen toegaf.

Europa

In vergelijking met andere landen in Europa valt het aantal verzoeken overigens mee. Alleen in Scandinavië wordt ongeveer een gelijk aantal aanvragen ingediend. Vanuit landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje komen veel meer verzoeken, deze landen hebben dan ook meer inwoners.