Online privacyschending mag bestraft worden in buitenland
Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag.
De beheerder van de website mag in het land van het slachtoffer echter niet strenger worden gestraft dan in het land waarin hij zich heeft gevestigd. De rechters benadrukken dat de inhoud van een website zich niet beperkt tot een bepaald verspreidingsgebied, maar meteen overal ter wereld kan worden bekeken.
Het hof deed uitspraak wegens processen in Duitsland en Frankrijk.
Oostenrijkse website
Een persoon in Duitsland ondernam juridische stappen tegen een Oostenrijkse website die zijn naam voluit had gemeld. Hij was in 1993 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een acteur, maar kwam begin 2008 voorwaardelijk vrij.
De Oostenrijkse firma betwijfelt de bevoegdheid van Duitse gerechten.
In Frankrijk klaagde de Franse acteur Olivier Martinez over berichten op de website van de Britse krant Sunday Mirror, dat hij weer terug zou zijn bij de Australische zangeres Kylie Minogue. De Britse uitgever van het dagblad vindt dat de Franse rechters niet bevoegd zijn.
Maar het hof in Luxemburg ziet dat dus anders. De Europese rechters vinden dat de gevolgen van een publicatie op internet het beste kunnen worden beoordeeld door een rechtbank in de plaats waar het slachtoffer woont of werkt.