AMSTERDAM - Het sms-verkeer afkomstig van klanten van Hi is het afgelopen kwartaal met bijna een kwart gedaald. Deze daling is veel sterker dan de landelijke teruggang.

Dat maakt KPN bekend na de presentatie van de kwartaalcijfers.

KPN ziet de sterke verandering in het telefoongedrag van zijn klanten nog altijd doorzetten. Door de snelle opkomst van mobiel internet nemen de inkomsten uit het normale bel- en sms-verkeer af.

Volgens bestuursvoorzitter Eelco Blok verstuurden klanten die gebruikmaken van een Hi-abonnement afgelopen kwartaal 24 procent minder sms'jes dan een jaar eerder. Ook bij klanten van het merk KPN neemt het gebruik van sms af, door de sterke opkomst van smartphones.

OPTA

Uit onderzoek van toezichthouder OPTA bleek vorige week nog dat in de eerste helft van 2011 2,5 procent minder sms'jes waren verstuurd dan in de zes maanden daarvoor. Deze percentages zijn dus niet helemaal vergelijkbaar omdat ze over een andere periode gaan, maar het verschil wordt daardoor niet gecompenseerd.

Volgens OPTA steeg het sms-verkeer tussen de eerste helft van 2010 en 2011 zelfs nog licht. Alleen in vergelijking met de tweede helft van 2010 was een daling waarneembaar.

Resultaten

KPN waarschuwde eerder dit jaar voor tegenvallende resultaten door de afname van het bel- en sms-verkeer in Nederland. Het kondigde daarbij nieuwe abonnementsvormen aan, waarbij het gebruik van mobiel internet duurder wordt.

De positieve effecten op de omzet laten echter op zich wachten, omdat de contracten van bestaande klanten ongewijzigd doorlopen. ''De gevolgen worden eind 2012, begin 2013 zichtbaar'', voorspelde Blok.