AMSTERDAM - Syrië maakt gebruik van Amerikaanse apparatuur en software om het internet te censureren. Dat meldt The Washington Post.

De apparatuur is ontwikkeld door het in Californië gevestigde Blue Coat Systems en zou door de Syrische regering gebruikt worden om toegang tot het internet te blokkeren en dissidenten te vinden die al maanden tegen president Bashar al-Assad protesteren.

Eric King van organisatie Privacy International zegt dat de regering met de producten van Blue Coat Systems de internetactiviteit van grote aantallen mensen kan controleren. "Als Blue Coat’s technologie in de verkeerde handen valt kan het makkelijk als een instrument van politieke controle gebruikt worden."

Zeer serieus

Amerikaanse functionarissen zeggen in The Washington Post dat ze het bericht dat de Syrische regering Amerikaans apparatuur gebruikt, aan het onderzoeken is. "Dat de technologie van Blue Coat in Syrië wordt gebruikt is een zaak die het ministerie van Buitenlandse Zaken zeer serieus neemt en waar het zeer bezorgd over is", zei een ambtenaar die anoniem wilde blijven.

Een hoge regeringsfunctionaris,die ook alleen op voorwaarde van anonimiteit wilde spreken, merkte op dat er sancties gelden tegen Syrië waardoor de uitvoer van de meeste goederen vanuit de VS verboden is. Er worden wel uitzonderingen gemaakt voor bepaalde software, aldus de functionaris.

Embargo

Blue Coat zegt dat het geen apparatuur of software aan de Syrische regering heeft verkocht, maar een woordvoerder ontkende niet dat Syrië de producten via een derde partij heeft kunnen krijgen. "Blue Coat verkoopt niet aan Syrië", zegt het bedrijf in een e-mail. "We voldoen aan de Amerikaanse exportwetten en wij staan niet toe dat onze partners verkopen aan landen waar een embargo tegen geldt."

Volgens de Washington Post was Telecomix, een groep die in 2006 opgericht is door Zweedse hackers, de eerste die meldde dat het Syrische regime Amerikaanse software gebruikt om de toegang tot internet te beperken.