AMSTERDAM - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft plannen om van Uitzending Gemist gedeeltelijk een betaaldienst te maken.

Dat blijkt uit de Meerjarenbegroting 2012 - 2016 die de NPO heeft gepubliceerd.

De publieke omroep is aan het bestuderen of een gedeelte van het Video on Demand aanbod dat nu via Uitzending Gemist beschikbaar is, in de toekomst een betaalproduct moet gaan worden.In de begroting staat dat het gaat om het "marktconform aanbieden van een betaalvariant van Uitzending Gemist."

Nieuws en actualiteitenprogramma’s zouden dan wel gratis beschikbaar blijven, maar andere programma's krijgen wellicht een betaalmodel. Volgens een woordvoerder gaat het om programma's waarvoor de NPO auteursrechten moet betalen. "Het gaat dan vooral om dramaseries."

Bezuinigingen

De NPO onderzoekt een deels betaalde Uitzending Gemist als alternatieve inkomstenbron om zo een gedeelte van het budget dat door de geplande bezuinigingen wegvalt, weer op te vullen. In de periode 2013 tot 2016 moet de publieke omroep 127 miljoen euro besparen. “De uitdaging is om de kortingen zoveel mogelijk te realiseren zonder in essentie het aanbod aan te tasten”, aldus de NPO in de Meerjarenbegroting.

Verder staat er in het document dat in de loop van 2012 alle publieke regionale omroepen onderdeel zullen uitmaken van Uitzending Gemist. Ook staat een experiment voor live terugkijken binnen het online videportaal op de planning.