AMSTERDAM - De industriecommissie van het Europees Parlement heeft donderdag unaniem een resolutie aangenomen over netneutraliteit.

Het Parlement zet daarmee druk op de Europese Commissie om providers te dwingen internetverkeer gelijk te behandelen.

In de motie benadrukt het Europarlement het belang van "het behoud van de open en neutrale karakter van het internet".

De parlementsleden zouden netneutraliteit via een Europese Richtlijn netneutraliteit verplicht kunnen stellen voor alle lidstaten, maar ze willen dat de Europese Commissie actie onderneemt.

Richtlijnen

"Het zou alle belanghebbenden ten goede komen als de Commissie op EU-niveau richtlijnen opstelt om ervoor te zorgen dat de bepalingen voor netneutraliteit, inclusief bepalingen voor de mobiele markt, worden toegepast en gehandhaafd", aldus de volksvertegenwoordiging van de EU in een verklaring.

De leden roepen de Europese Commissie verder op om te waken over de gevaren als het principe van netneutraliteit wordt geschonden door vaste of mobiele internetproviders. Ook wil het Parlement informatie over de actuele verkeersmanagementpraktijken van providers.

Kroes

De verantwoordelijke eurocommissaris voor wetgeving over netneutraliteit is Neelie Kroes. Zij liet in juni aan Webwereld weten dat er nog geen reden is voor extra regulering om netneutraliteit te verplichten.

Netneutraliteit is in Nederland opgenomen in de Telecomwet waardoor providers verkeer geen voorrang mag geven. De Eerste Kamer moet de wet nog wel goedkeuren. Kroes noemde de wet 'prematuur'.