AMSTERDAM - Facebook kan een boete van 100.000 euro krijgen van de Ierse privacywaakhond, omdat het persoonlijke gegevens die gebruikers verwijderd hebben, blijft opslaan.

De zaak tegen de sociale netwerksite begon toen de 24-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems een aanvraag indiende bij Facebook om inzage te krijgen in de informatie die er over hem bekend was. Bij een dergelijke aanvraag van een EU-burger is een bedrijf verplicht de informatie vrij te geven.

Gegevens

De student kreeg een cd met 1200 pagina's vol gegevens toegestuurd, waaronder zijn ‘likes’, vriendengeschiedenis en chat logs. Scherms ontdekte toen dat Facebook informatie over hem had die al gewist was. De rechtenstudent heeft daarom 22 klachten over Facebook ingediend bij de Ierse autoriteiten. Volgens hem schendt het bedrijf op meerdere punten de Europese privacyregels.

De Irish Data Protection Commissioner zal volgens The Guardian volgende week een audit uitvoeren bij Facebook Ierland, het Europese hoofdkantoor.

Schrems heeft inmiddels een YouTubekanaal en een website opgezet, waar de procedure om al je informatie op te vragen uitgelegd wordt.

Reactie

Facebook heeft in een reactie laten weten dat gebruikers de mogelijkheid hebben om berichten die ze ontvangen en versturen te wissen. Maar mensen kunnen berichten die in iemand anders inbox zitten, maar wel door hen verstuurd zijn, niet verwijderen. “Dit is hoe alle chatservices die ooit uitgevonden zijn werken”, aldus Facebook.