AMSTERDAM - Steve Jobs was woest op Google vanwege de 'diefstal' in Android. Hij wilde Android 'kapotmaken' en was bereid daar al het geld van Apple aan uit te geven.

Dat stelt Apple-oprichter Jobs in interviews met biograaf Walter Isaacson. Persbureau AP heeft donderdag een kopie in handen gekregen van de biografie die maandag 24 oktober uit zal komen.

NU.nl publiceerde eerder al een passage uit het boek.

Uit de onthullingen van AP blijkt dat Jobs woest was op Google omdat het bedrijf met de Androidsmartphones volgens hem diefstal heeft gepleegd.

Zijn woede bereikte een hoogtepunt toen HTC in januari 2010 met een Androidtelefoon op de markt kwam die volgens Jobs met de meest populaire onderdelen van de iPhone uitgerust was.

Laatste adem

"Al kost dit me mijn laatste adem en moet ik al het geld van Apple uitgeven, ik zal dit rechtzetten", aldus Jobs in de biografie. "Ik ga Android vernietigen omdat het een gejat product is. Ik ben bereid tot een thermonucleaire oorlog."

Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, was jaren onderdeel van de raad van bestuur bij Apple maar stapte daar uit toen de bedrijven direct met elkaar gingen concurreren.

Tijdens een ontmoeting met Schmidt heeft Jobs tegen hem gezegd: "Ik hoef je geld niet. Al bied je me 5 miljard dollar, wil ik het nog niet! Ik heb genoeg geld. Ik wil alleen dat je stopt met het gebruiken van onze ideeën in Android, dat is alles."

Volgens biograaf Isaacson haalde de ontmoeting, die bedoeld was om nader tot elkaar te komen, uiteindelijk niets uit.

Behandeling kanker

In het boek komt ook naar voren dat Jobs pas negen maanden na de eerste diagnose van kanker onder het mes ging. Hij hield behandeling af en probeerde eerst alternatieve geneeswijzen uit. Volgens Isaacson had Jobs daar later spijt van.

Zijn artsen stellen overigens dat het niet duidelijk is of het afhouden van behandeling geleid heeft tot de (voortijdige) dood van Jobs.

De biografie van de Apple-oprichter ligt 24 oktober, ook in Nederland, in de winkels.