ARNHEM - De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) geeft binnenkort 226 domeinnamen die nu nog zijn geblokkeerd, vrij. Het betreft domeinnamen met een algemeen karakter, zoals makelaars.nl, restaurant.nl en galerie.nl.

De SIDN heeft strenge spelregels opgesteld voor de uitgifte, die een notaris nauwlettend in de gaten houdt. Zo kan iemand zich slechts één keer inschrijven voor één domeinnaam per organisatie. Wie dat voorschrift negeert, kan de aangevraagde domeinnamen verder op zijn buik schrijven. Intekening is alleen mogelijk via een SIDN-deelnemer. Indien een domeinnaam in de smaak valt bij meerdere belangstellenden, vindt een loting plaats.

De inschrijvingsprocedure duurt van 27 februari tot en met 10 april. Daarna controleert de notaris alle gegevens. Als er daarna nog domeinnamen overblijven, geeft de SIDN ze aan de eerste die ze wil hebben. De volledige namenlijst is te vinden op www.sidn.nl

De lijst met geblokkeerde domeinnamen is ontstaan doordat de SIDN voorheen elke aanvraag op inhoud beoordeelde. "Als de domeinnaam een te algemeen karakter had, gaven we de naam niet vrij. Sinds 15 november 2000 geldt echter het systeem van 'wie het eerste komt, die het eerst maalt'", legt een SIDN-woordvoerder uit.

Sindsdien heeft de stichting het aantal geblokkeerde domeinnamen teruggebracht van ruim 600 naar de huidige 226. "We hebben de mensen of bedrijven die een bepaalde domeinnaam ooit als eerste wilden hebben, aangeschreven", aldus de zegsman. Ze kregen de naam alsnog aangeboden.