LANDGRAAF - Landgraaf ziet af van juridische stappen tegen journalist Brenno de Winter. De gemeente is er inmiddels van overtuigd dat De Winter geen privacygevoelige gegevens op straat zal gooien.

Dat liet een woordvoerster van de gemeente maandag weten.

Vrijdag nog dreigde burgemeester Raymond Vlecken de onderzoeksjournalist voor de rechter te slepen als deze privacygevoelige gegevens openbaar zou maken. De Winter, die onder meer werkt voor NU.nl, zou die gegevens van een onbeveiligde website van Landgraaf hebben gehaald.

De gemeente wil nu juist gebruikmaken van de kennis van De Winter om de ICT-problemen op te lossen. Ze zoekt daarom overleg met de journalist.

Ommezwaai

De Winter noemt de ommezwaai te makkelijk. "Ik heb niets misdaan. Dus ze zullen echt de brief moeten intrekken en mijn advocaat moeten betalen'', zei hij.

"Voor juridische stappen moet er een basis zijn. Die is er niet. Wel zijn er ongefundeerde aantijgingen.''

Brief

De woordvoerster van de gemeente Landgraaf wilde maandag niet zeggen of de eerdere brief wordt ingetrokken en de advocaat door de gemeente betaald wordt. Ze zei wel dat maandagochtend een brief naar De Winter is uitgegaan.

Daarin spreekt de gemeente het volste vertrouwen in de journalist uit. "Maar we gaan ons niet langer focussen op wat vrijdag is gebeurd, we willen vooruitkijken''.

Landgraaf is een van de gemeenten waarvan een server ruim een week geleden gehackt is. De Winter ontkent dat hij hierbij betrokken was.