AMSTERDAM - Amerikaanse Congresleden maken zich zorgen over mogelijke privacyproblemen bij de door Amazon ontwikkelde webbrowser Silk.

De browser is ontworpen voor de nieuwe tablet van de webwinkel, de Kindle Fire. Silk maakt gebruik van ‘split browsing’ wat erop neerkomt dat de browser beslist welke taken op de tablet worden uitgevoerd en welke door de servers van Amazon. Op die manier worden websites sneller geladen.

Zorgen

Congresleden Joe Barton en Ed Markey beweren dat Amazon met Silk elke webtransactie van Kindle Fire-gebruikers zou kunnen onderscheppen en controleren en stellen daarom vragen.

In een brief aan Amazonbaas Jeff Bezos schrijft Democraat Markey dat hij precies wil weten welke informatie Amazon van de gebruikers verzamelt en wat het bedrijf doet met die informatie.

Servers

De brief komt een dag nadat Republikein Joe Barton zijn zorgen over Silk had geuit. Barton zei dat Amazon alle gebruikers gaat dwingen om via hun servers te internetten en op die manier informatie zal verzamelen zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is.

Een woordvoerder van Amazon laat in een e-mail weten dat de split-browsing modus uitgezet kan worden en dat Silk dus ook als een gebruikelijke browser gebruikt kan worden.

.