AMSTERDAM - Google trekt de komende weken de stekker uit het sociale netwerk Buzz. Dat heeft het internetbedrijf vrijdag laten weten.

De zoekgigant zegt dat het de dienst wil stoppen zodat ze zich kunnen richten op het nieuwe sociale netwerk Google +.

Buzz werd in februari 2010 gelanceerd en was een poging van Google om zich te storten op de groeiende markt voor sociale netwerken. De dienst is geïntegreerd in webmaildienst Gmail, en gebruikers daarvan werden door Google automatisch bevriend met veelgemailde contactpersonen.

Privacy

De dienst kreeg daardoor veel kritiek van privacybeschermers. Google paste Buzz naar aanleiding van die kritiek meerdere keren aan, maar werd desondanks toch aangeklaagd door zeven Amerikaanse consumenten. Het bedrijf schikte uiteindelijk voor 8,5 miljoen dollar en gaf eerder dit jaar al toe dat het fouten heeft gemaakt bij Buzz.

Zodra het sociale netwerk gesloten is, kunnen gebruikers geen nieuwe berichten plaatsen via Buzz, maar het blijft voorlopig wel mogelijk om geplaatste content te bekijken en te downloaden met behulp van Google Takeout.

Opruiming

Naast Buzz stopt het bedrijf ook met Code Search en Jaiku. Het Finse Jaiku werd in 2007 door Google ingelijfd en maakt applicaties waarmee mensen elkaar op de hoogte kunnen houden van elkaars activiteiten.

Google is bezig met een grote opruiming zoals eerder aangekondigd werd door CEO Larry Page. Zo werd eerder dit jaar bekend dat onder meer de diensten Google Labs, Aardvark en Desktop opgeheven worden.